Kokemusta ja ammattitaitoa

Oppaanasi lajien saloihin

Kurssiemme oppaina toimivat Eija ja Jouko Lehmuskallio. Heidän keittiöönsä villikasvit ovat kuuluneet aina. Näille kursseille on tiivistetty tietotaito, joka on syntynyt vuosien ammattimaisesta työskentelystä ei vain villikasvien, mutta luonnontiedon parissa yleensä. Yhteenlaskettuja kokemusvuosia onkin jo lähes 60. Pariskuntaa ajaa eteenpäin halu tuottaa helposti omaksuttavaa luonnontietoa, josta kuka tahansa voisi nauttia ja oppia. Tunnetuin heidän tuotannoistaan on verkkopalvelu LuontoPortti - NatureGate.

Tietoa LuontoPortista
Kahdeksankielinen sivusto on vuodesta 2008 lähtien auttanut jo miljoonia kävijöitä. Eri puolilta maailmaa saapuvat käyttäjät tulevat hakemaan sivustolta tietoa kasvien lisäksi muun muassa linnuista, perhosista ja useista muista lajiryhmistä. Lajien tunnistamisessa auttavat palvelun helppokäyttöiset tunnistustyökalut. Niiden avulla tavallinen luonnonystävä voi tunnistaa lajeja, ja samalla oppia havaitsemaan erilaisia tuntomerkkejä.

Palkittua tiedonvälitystä
LuontoPortti on palkittu mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Suomen Laatuinnovaatiopalkinnolla. Eija ja Jouko ovat saaneet Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon aiemmin myös teoksesta CD-Flora.

Cd-Florasta LuontoPorttiin
Mainittu cd-rom syntyi aikanaan vastauksena omaan tarpeeseen: Yle 1:lle tehdyn tv-sarjan kuvauksissa ympäri Suomea kulki mukana melkoinen kasa perinteisiä kasvikirjoja. Niiden avulla lajien tunnistaminen tuntui kuitenkin kömpelöltä. Tästä Eija ja Jouko saivat idean sähköiseen lajien tunnistamiseen ja tietopakettiin. Tämä siis aikana, jolloin internet sellaisena ilmiönä, kuin sen nyt tunnemme, oli vasta syntymässä... Tämän idean pohjalta kehittyi kuitenkin myöhemmin myös LuontoPortti.

Kirjoja, koulutuksia...
Sähköisten oppaiden ja tv-ohjelmien lisäksi Eija ja Jouko ovat olleet tekemässä useita kirjoja, ja pitäneet lukuisia koulutuksia villiyrteistä ja lajien tunnistamisesta. Tätä kirjoitettaessa työn alla on uusi kirja, sekä koulutusyhteistyö villiyrteistä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa.

Omista kirjoista uusin on 400-sivuinen Luonnon villit käyttökasvit, joka on painettu kumppani tälle villiyrttikoululle. Monelle tuttu lienee myös Villiyrtti keittokirja, jossa on huippukokki Sami Tallbergin upeat reseptit, Joukon havainnolliset lajikuvat ja LuontoPorttiin perustuvat lajitiedot. Yhteistyön tuloksena syntyneestä huippusuositusta teoksesta on julkaistu jo kymmenes painos. Uusittu versio on luvassa 2022. Kirjoihin voit tutustua verkkokaupassamme. Kaupasta löydät myös suositut lahjakortit näille kursseillemme.

Lyhyesti taustoista
Eijan tausta on radiotyössä, tuottajana ja ohjaajana muun muassa Yleisradiolle tuotetussa tv-sarjassa 'Kolme vuodenaikaa'. Jouko toimi uransa alkuvuosina Yleisradiossa ja on sen jälkeen toiminut vuosikymmeniä yrittäjänä, tuottajana, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hän on kuvannut lähes kaikki LuontoPortin kasvikuvat ja huolehtii, että sivuston kaikki lajitiedot ovat ajantasaiset.

Terveiset oppailtasi

Rakkaus luontoon on jo kauan sitten vienyt meidät mukanaan! Samaa toivomme ihan kaikille. Luonnossa kulkeminen tuottaa jo itsessään mielihyvää ja tutkitusti kohentaa myös terveyttä, alentaen esimerkiksi verenpainetta. Kun samalla voi kerätä terveellisiä ja puhtaita raaka-aineita herkullisiin ruoka-annoksiin, mikä voisikaan olla parempaa! Suosittelemme opettelemaan muutamia lajeja kerrallaan, ja kasvattamaan omaa lajilistaa harkitusti ja turvallisesti. Mikäli sinulla tulee kursseilla opiskellessasi mieleen kysymyksiä lajeihin tai niiden käyttöön liittyen, voit aina lähettää meille sähköpostia. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi.

Näiltä kursseilta voi alkaa myös sinun matkasi luonnonkasvien mestariksi! Myös tapasi katsella luonnon lajirikkautta saattaa muuttua loppuiäksi. Tervetuloa mukaamme!

Eija ja Jouko Lehmuskallio

Aloita opiskelu jo tänään

Opi taitoja, joita haluat siirtää eteenpäin